Празник на домашните сирена

125 години от рождението на Дончо Костов
20.06.2022
ОБЯВА
07.03.2023

Празник на домашните сирена

НЗМ с изложба за българското млекарство в с.Черни вит

На 24 септември в с. Черни вит се проведе „Празник на домашните сирена“. Национален земеделски музей представи своята изложба, посветена на историята на млекопреработването в България,  по покана на организаторите на събитието – община Тетевен, кметство с. Черни Вит и Цветан Димитров – производител на популярното Зелено сирене.

Празникът  ни направи свидетели на интересни демонстрации по приготвяне на сирена, на изложби, на дискусии и екологични практики. Събитието обедини в себе си различни по своя характер теми, но основната му цел бе да се издирят и запазят традиционните сирена, които са застрашени от изчезване.

В рамките на форума, Национален земеделски музей направи  и „премиера“ като представи една от кулинарните тайни на с. Миланово, област Своге – „Бутаница“.

„Празникът на домашните сирена“ е форум за обмен на идеи, за представяне на иновативни проекти и инициативи. Бита и традицията оживяват по един нов и специален начин, начин тясно свързан с миналото ни.

По време на празника бяха изложени различни видове сирена, вино, мед, сол и всичко, което има отношение към сиренето. Посетителите имаха възможност да опитат сирена, приготвени от студенти в УХТ – Пловдив и да се срещнат с представители на Селскостопанска академия.